bootsy.pl

Moda Uroda Zdrowie

Uroda

Co warto jeść, a czego nie jeść przy antybiotyku?

Praktycznie każdy, kto choć raz brał antybiotyk, wie, że przy jego przyjmowaniu trzeba dbać o odpowiednią dietę, tak by przede wszystkim uzupełnić florę bakteryjną jelit. Antybiotyki pomagają szybko zwalczyć wiele chorób, lecz mogą też mieć niekorzystny wpływ na organizm. Dieta bogata w kultury bakterii to nie wszystko, warto też wiedzieć, czego nie jeść przy antybiotyku.

Jak działają antybiotyki?

Antybiotyki w odpowiednim stężeniu działają niszcząco na różne drobnoustroje, głównie bakterie, pierwotniaki i grzyby. Ich działanie polega z jednej strony na zahamowaniu rozwoju już istniejących w naszym organizmie drobnoustrojów, z drugiej strony na niszczeniu bakterii. Główną wadą antybiotyków jest fakt, że działają w równym stopniu na bakterie chorobotwórcze, jak i na dobre drobnoustroje na stałe goszczące w naszych organizmach. Właśnie dlatego stosowanie antybiotyków obok wyleczenia może powodować równoczesne osłabienie odporności organizmu. Kluczowe zatem jest stosowanie odpowiedniej diety w trakcie, jak i zaraz po antybiotykoterapii.

Co warto jeść przy antybiotykoterapii?

Antybiotyki działają na wszystkie bakterie w naszym organizmie, zarówno te dobre, jak i te złe. Właśnie dlatego bardzo istotne jest przeciwdziałanie skutkom ubocznym takiego leczenia. Kluczowe jest spożywanie zwłaszcza preparatów zawierające duże ilość kultur dobrych bakterii. Mogą to być prebiotyki dostępne w aptekach, ale równie skuteczna będzie odpowiednia dieta.

W trakcie stosowania antybiotyków, ale także przynajmniej kilka, kilkanaście dni po, warto do diety włączyć różne produkty zawierające żywe kultury bakterii. W szczególności różnego rodzaju jogurty, kefiry i kwaśnie mleko, podobnie jak ogórki kiszone, czy surową kapustę kiszoną.

Czego nie jeść przy antybiotyku?

Dużo mniej osób zdaje sobie sprawę, że podczas antybiotykoterapii oprócz rozszerzenia diety o pewne produkty, lub przynajmniej suplementy, równie ważnej jest wykluczenie pewnych substancji ze swojej diety. Jest szereg produktów, do których należy podchodzić ostrożnie przyjmując antybiotyki, bo zwyczajnie mogą osłabiać ich działanie. Należy do nich zaliczyć wszelkie dania bogate w błonnik, które mogą osłabiać wchłanianie leku do organizmu. Co nie oznacza wcale, że trzeba z nich całkowicie rezygnować, ale warto nie spożywać ich razem lub tuż przed antybiotykiem.

Podczas antybiotykoterapii należy też unikać soków z cytrusów, które razem z antybiotykiem mogą prowadzić do powstawania toksycznych substancji. Dobrze też jest unikać produktów bogatych w cukier, i to zarówno słodyczy, jak i np. bardzo słodkich owoców, w przeciwnym wypadku można doprowadzić do groźnej w skutkach kandydozy.